Trucuri pentru a-i ajuta pe copii sa se spele pe dinti

Spalatul pe dinti va da dureri de cap? Nu e usor sa iti convingi copilul sa se spele pe dinti. Iata cateva metode testate si aprobate de catre mamici. Acestea sunt sugestii date de catre Asociatia Americana de Stomatologie, practice si usor de aplicat chiar si in cazul copiilor dificili.

Se recomanda stabilirea unui obicei de spalare a dintilor inca din copilarie. Inainte de aparitia dintilor, este bine ca parintii sa curete gingiile. Masandu-le usor cu o carpa moale si calduta, dupa fiecare masa si intotdeauna inainte de culcare. Gingiile sunt locul in care se pot dezvolta bacterii care vor dauna dintilor. Dupa eruptia dintilor, se poate folosi in continuare aceasta metoda, dar puteti folosi si o periuta speciala, potrivita categoriei de varsta a copilului. Acest tip de periute se pot achizitiona de la farmacii.

Sticluta de ceai sau lapte seara, inainte de culcare, este cel mai bine sa nu fie un obicei al copilului. Zaharul din continutul acestor lichide duce la alterarea dintilor. Dupa implinirea varstei de un an, copilul poate fi dus la un medic stomatolog pediatru. Acestia stiu sa relationeze cu copiii si stiu si bolile de dinti la care sunt acestia predispusi. Pana la implinirea varstei de sase ani, parintii sunt cei care trebuie sa instaureze copilului obiceiul de a se spala pe dinti dupa fiecare masa, timp de cel putin doua minute.

Pentru acei parinti pentru ai caror copii spalatul pe dinti este un moment extrem de dificil, avem cateva sugestii:
  • lasati-l pe copil sa se amuze in timp ce il spalati pe dinti, permitandu-i sa faca mutre caraghioase in oglinda. Stati in spatele copilului, in timp ce il spalati pe dinti: astfel puteti identifica in oglinda acele locuri din gurita lor unde trebuie sa insistati.
  • periati-va unul pe altul pe dinti. De cele mai multe ori, copilul este distras astfel, fiind atrasi de idea ca va "ajuta" sa va mentineti igiena dentara.
  • lasati-l pe copil sa isi aleaga singur pasta de dinti si periuta. Exista mai multe optiuni: cu design special pentru copii, cu leduri, periute muzicale, care canta timp de 2 minute, etc.
  • glumiti pe seama bacteriilor si a "monstrilor" care se afla in gurita lor; deschideti gura mare pentru a scapa de acestia. E un exercitiu eficient in cazul copiilor care iubesc insectele si alte vietati de acest gen.
  • acceptati aceasta metoda: se spala el singur un minut pe dinti si apoi il spalati dumneavoastra un minut pe dinti, desi probabil ca nu vor fi tocmai doua minute.

Igiena dentara trebuie stabilita de timpuriu, asa ca incercati sa faceti din aceasta experienta una placuta pentru copil.

Doriti mai multi Pacienti?