Care este cauza unei respiratii urat mirositoare?

Nu-i asa ca este foarte neplacut sa stai de vorba cu o persoana a carei respiratie este urat mirositoare? Oare, atitudinea corecta este sa le faci observatie in privinta aceasta, sau pur si simplu sa te faci ca nu te deranjeaza si ca nu observi?

Tu ai dori sa ti se atraga atentia intr-un asemenea caz? O solutie ca sa eviti o asemenea situatie ar fi sa folosesti bomboane mentolate. Ar trebui sa ai in permanenta asa ceva la tine, astfel ca atunci cand te vei intalni cu o persoana careia ii miroase gura, sa ii poti oferi si respectivului un tic-tac sau o guma mentolata, dupa preferinte.

Dar aceste metode printre care se numara si clatirea gurii, metoda mult mai eficienta, totusi, decat bomboanele mentolate, rezolva problema doar temporar. Sa recunoastem: toti ne confruntam cu problema aceasta la un moment dat.

Cauza unei respiratii urat mirositoare poate fi o igiena bucala precara.

Cand te speli pe dinti, foloseste si ata dentara, clateste bine gura, spala-te peste tot in gura. Periaza limba si interiorul gurii; dintii sunt doar o parte din cavitatea bucala.

Ceapa si usturoi consumate, cauzeaza o respiratie urat mirositoare. Poate tu nu vei simti aceasta, dar cei din jurul tau cu siguranta ca simt. Ce se intampla de fapt cand consumam ceapa si usturoi? Digerate de organism, uleiurile din ceapa si usturoi sunt absorbite in circulatia sanguina si sunt depozitate astfel in plamani pentru a fi eliminate prin respiratie.

La fel se intampla si in cazul alcoolului: iata de ce se foloseste metoda expiratiei pentru a se determina alcoolemia. Aparatul folosit de politisti pentru masurarea alcoolemiei poate calcula nivelul alcoolului absorbit in plamani.

Daca ai probleme cu dantura: de exemplu carii, probleme parodontale, sau daca nu te speli bine pe dinti, toate acestea pot fi cauza unei respiratii urat mirositoare, deoarece particulele din mancare raman in gura, se descompun si bacteriile incep sa se dezvolte. Acestea emana vapori. Pe masura ce mor, bacteriile formeaza un invelis care se depune pe dinti. Acest invelis acumulat devine un material cementos, care nu este altceva decat scheletul bacteriilor moarte. Pe masura ce aceasta placa se extinde, gingiile se retrag de pe dinti si bacteriile vor creste sub gingii. Bolile paradontale, daca nu sunt tratate, duc la pierderea dintilor. Exista multe cazuri in care singura solutie este extractia dintilor.

Respiratia este un bun indicator al starii de sanatate a organismului. De exemplu, o persoana cu probleme de rinichi va avea o respiratie care miroase a urina, iar o persoana care are probleme cu ficatul poate avea o respiratie urat miroase. In cazul persoanelor care tin diete, respiratia poate avea un miros fructat, din cauza aparitiei cetoacidozei.

Ce anume sa faceti pentru a avea o respiratie proaspata tot timpul?

Este deosebit de important sa beti suficienta apa in timpul zilei; aceasta ajuta la producerea salivei, atat de importanta pentru procesul de curatare a gurii, eliminand astfel celulele moarte care se pot acumula. Lasate insa in gura, aceste celule moarte vor dezvolta bacterii care emana un miros urat. De asemenea, problemele de gat, gatul uscat, sinuzita, amigdalita, rani ulceroase, sau cele respiratorii pot fi si ele cauza unei respiratii urat mirositoare, si chiar a unor secretii prin expectorare. Fumatul- daunator si prin faptul ca usuca gura, si deseori este cauza aparitiei bolilor parodontale.

Daca, in ciuda unei igiene orale bine intretinute, respiratia urat mirositoare persista inca, ar fi mai bine sa consultati un specialist pentru a identifica care este cauza acestei probleme.

In majoritatea cazurilor, spalatul dintilor dupa fiecare masa, utilizarea atei dentare, periatul tuturor suprafetelor din cavitatea bucala, inclusiv periatul limbii, consumarea unei cantitati suficiente de apa, sunt remedii ale unei respiratii urat mirositoare.

Daca purtati proteza dentara, curatiti-le de mai multe ori pe parcursul zilei, deoarece particule din mancare se pot aduna in spatial dintre proteza si gingii. Folositi o periuta cu peri moi, deoarece cei mai tari pot rani gingiile, iar ranile pe acestea pot duce la infectii. Iintretineti cu regularitate curatenia gurii dumneavoastra.

Invatati si pe copiii dumneavoastra acest lucru. Mergeti pentru un control de rutina si pentru un periaj profesional la dentist cel putin de doua ori pe an. Daca purtati proteze, de asemenea mergeti la dentist pentru a va curata proteza si pentru a verifica starea acesteia.

Doriti mai multi Pacienti?