Aveti o fobie dentara?

Tuturor ne este frica sau, cel putin, ne nelinisteste idea de a merge la dentist. Exista unele persoane pentru care aceasta teama este atat de mare incat nu mai au curajul de a apela la un medic stomatolog.

Frica de dentist se manifesta in diferite grade: simpla neliniste, teama pana la adevarate fobii. Evitarea apelarii la serviciile unui medic stomatolog are insa consecinte grave asupra sanatatii dintilor.

Motivele unei asemenea fobii pot fi variate.

Poate fi vorba de o teama generala, sau de teama de anumite tipuri de interventii, intoleranta la durere, rusine vis-a-vis de starea sanatatii dintilor, frica de a-ti pierde controlul, etc. exista si cazuri in care aceasta frica este consecinta unei experiente neplacute la stomatolog.

Frica este un comportament invatat, deci exista si metode de a te dezvata de aceasta. Avem asadar si solutii pentru aceste probleme. In cazul in care vorbim de fobii este nevoie de ajutorul unui specialist, dar in cazul in care este vorba de un usor disconfort sau o teama moderata, atunci este suficient ajutorul unui medic stomatolog intelegator si rabdator.

Un stomatolog profesionist cu siguranta ca a intalnit toate genurile de temeri, va fi astfel binevoitor si va sti cum sa il indrume pe pacient pentru a putea depasi aceasta stare. Pentru a reusi acest lucru, exista o varietate de metode, printre care se numara:
  • Sedative intravenoase, pentru acei pacienti carora le este foarte frica, se administreaza un sedativ, avand ca efect relaxarea si deseori pacientul isi aminteste interventia doar partial.
  • Administrare orala, tot pentru aceasta categorie de pacienti; sedativul se administreaza cu aproximativ o ora inainte de interventie; neajunsul este ca in acest caz nu poti aprecia cu exactitate viteza de reactie a pacientului la sedativul administrat;
  • Anestezie generala, pentru cazuri extreme; pacientul e complet inconstient; pentru prevenirea anumitor complicatii; aceasta metoda se foloseste doar in ultima instanta.
  • Inhalant, pentru anxietate usoara; se inhaleaza o substanta ce contine un gaz ilariant, printr-o masca; oxidul este usor de folosit, sigur, iar efectele acestuia trec repede.
  • Hipnoza, un hipnotizant bun poate da rezultate bune, dar, ca si in cazul sedativelor, nu poti sti exact cum raspunde pacientul la aceasta metoda. In plus, nu este tocmai usor sa gasesti un specialist bun, iar in ce priveste costurile, aceasta metoda este mai costisitoare, caci ar trebui platiti doi specialisti: unul pentru a trata teama, iar altul pentru a trata boala dentara;
  • Psihoterapia, este metoda clasica pentru tratarea mai multor tipuri de fobii sau pentru tratarea unor tulburari legate de anxietate. Aceasta metoda este foarte eficienta, dar este costisitoare si necesita mult timp.
  • Sprijin, uneori, pentru a putea depasi aeste temeri si anxietati este suficienta pur si simplu prezenta unui membru al familiei sau a unui prieten bun; sprijinul celor dragi poate ajuta.

Neglijarea unui control stomatologic de rutina poate avea implicatii serioase in ce priveste starea generala de sanatate. In afara unor infectii cronice la nivelul gingiilor sau a danturii, exista riscul unei masticatii sau digerari afectate negativ.

Dantura sau gingiile nesanatoase pot afecta vorbirea. Increderea in tine poate fi afectata, in cazul in care ai o dantura nesanatoasa sau o respiratie urat mirositoare. Aceaste probleme te pot limita din punct de vedere social sau din punctul de vedere al mediului de activitate.

Doriti mai multi Pacienti?